FaceBook ta payla� Googlede Ara

Timur Satrancı Nedir? - Kurtlar Vadisinde Polat Alemdar'ın Oynadığı Oyun

timur satrancı, polat alemdar timur satrancı, timur satrancı polat, kurtlar vadisi timur satrancı, kurtlar vadisinde polatın oynadığı oyun, kurtlar vadisindeki oyunun adı, kurtlar vadisindeki satranca benzer oyun, timur satrancı nedir, timur satrancı nasıl oynanır, timur satrancının kuralları, timur satrancının taşları,


Kurtlar Vadisi Pusu, heyecan dolu bölümleriyle ekrana gelmeye devam ediyor. Her hafta birbirinden ilginç sahnelerle izleyiciyi etkilemeye çalışan Kurtal Vadisi Pusu'da önümüzdeki günlerde ilginç bir oyun göreceğiz.

Polat Alemdar'ın kendisi için özel olarak yaptırdığı ve Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde de kullanılacak olan oyunun adı "Timur Satrancı".

Günümüzde oynanmayan Timur Satrancını kendisi için özel olarak hazırlattıran Polat Alemdar, dizinin ilerleyen bölümlerinde bu oyunu kullanmayı düşünüyor. Polat Alemdar, Timur Satrancını Doğu-Batı savaşının simgesi olarak kullanacak. 

Bir zamanlar Moğol İmparatoru Timur'un oynadığı satranç hakkında bilgiler şöyle: 

Timur satranç oynamayı çok severdi. Çok sinirlendiği zamanlarda da bu oyunu oynayarak rahatlardı. Satrancı mükemmel bir şekilde oynadığı için çok az kimsenin kendisiyle satranç oynamaya cesaret edebildiği Timur, normal satranç ile oynamayı aşmış ve büyük satrançla oynamaya başlamıştı. Yani satranç tahtasının karelerini artırarak, 10*11 boyutlarına çıkarmış ve taşlara iki deve, iki zürafa, iki boğa, iki aslan, iki debbâbe, iki öncü, bir vezir, bir gözcü ve diğer bazı taşları eklemiştir.

Timur’un satranççıları arasında Muhammed b. el-Akîl el-Haymî, Zeyneddin el-Yezdî ve başka kimseler vardı. Ama satrançılarının pîri aynı zamanda fakih ve muhaddis olan Alâeddin et-Tebrizî idi. Alâeddin et-Tebrizî ile büyük satranç oynayan Timur’un, satranç oyununun konumları ile hamleleri hakkında da şerhleri vardır. İbn Arabşah, Timur ile Alâeddin et-Tebrizi’nin yanlarında ayrıca bir yuvarlak bir de uzun satranç gördüğünü ifade etmektedir. Yine bir gün çok sevdiği bu oyunu oynarken rakibine Şah-Ruh yaptığı sırada Timur’a iki müjde getirilmiştir. Bunlardan birincisi bir erkek çocuk sâhibi olduğu, ikincisi de Ceyhun nehrinin Hıta tarafındaki kıyısına inşaa ettirmekte olduğu şehrin tamamlandığı idi. Bunun üzerine Timur oğluna Şahruh, şehre ise Şahruhiyye adını vermiştir.

FaceBook ta payla�

Kategori: , , , , ,

0 yorum